Fodgængeren er din nye kunde

Så dukker historien om busslusen søreme op igen. Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen udtaler:

– Da vi spærrede Nørrebrogade af, resulterede det i, at de små specialbutikker stille og roligt er væk, og nu er der kun shawarmabarer og pizzasteder tilbage (“DF-borgmester kritiserer nyt multikulturelt marked på Nørrebro“, Politiken, 12. juni 2014)

Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Jeg håber, at Carl Christian Ebbesen en dag vil komme ind fra Vanløse, hvor han bor, til Nørrebro. At han vil gå en tur fra Kapelvej og ned til Søerne og så undervejs notere på en lille blok, hvilke butikker han møder på sin vej. Derefter kan han gå ud i sidegaderne og foretage samme øvelse. Der er rigtig mange andre butikker end shawarmabarer og pizzasteder. Indtil da har hans ord ikke megen vægt.

Anyway… Tidligere var det vigtigste argument mod busslusen, at butikkerne ville lukke, fordi man ikke kunne parkere sin bil derinde. Hvis vi antager, at det er korrekt – altså at bilerne ikke kan finde parkeringsplads på Indre Nørrebro – kan man indvende: “OK, men hvad så med de mange cyklister og fodgængere, der dagligt passerer butikkerne, køber de ikke noget?” Der er kommet flere af begge slags og der  passerer eksempelvis typisk 15-25.000 cyklister over Dronning Louises Bro hver dag (og det er så blot i den ene retning).

I en analyse konkluderer Københavns Kommune, at cyklister og fodgængere er vigtige for omsætningen:
– Looking at shops and supermarkets (but not malls) in Copenhagen, cycling customers spend less than customers in cars. However, cycling customers shop more often and therefore spend more in total than motorists. In sum, customers on bicycle and on foot account for half of the total revenue and two-thirds of all shopping trips in Copenhagen. (Copenhagen City of Cyclists, Bicycle Account 2012)

Omsætningen i byens butikker og supermarkeder fordeler sig således:

  • Cyklister: 15,4 mia DKK
  • Bilister: 15,3 mia DKK
  • Fodgængere: 11,0 mia DKK
  • Offentlig transport: 6.0 mia DKK

Vil man konvertere yderligere cyklister og fodgængere til kunder i sin butik, må butiksejerne i højere grad tilpasse deres service til disse trafikanter. Blot et lille eksempel: Butikken IMPORTØREN på Nørrebrogade fungerer i dag som posthus. Jeg var fornyligt inde og hente en pakke med min fine nye Volt-oplader. Jeg var på vej ud og spadsere, så jeg tænkte: “Den kan lige være i lommen, så den tager jeg med på vejen”. Dog fylder pakker jo altid mere end, hvad der kan være i lommen. Så jeg tænkte videre: “Jeg pakker opladeren ud og lægger den i min lomme. Så vil de rare ekspedienter sikkert tage emballagen retur – og måske endda sørge for, at det megen pap og papir bliver forsvarligt afleveret til genbrug”. Det var dog ikke tilfældet. De var bestemt venlige, men bestemt også afklarede omkring, at de ikke tager emballage retur. Se, det ville jo have være været en fin service for en fodgænger, nemlig at butikken gør hans indkøb nemmere at transportere.

På lignende vis ville det være en fin service at tilbyde cyklisten og fodgængeren levering til døren – mod betaling naturligvis. Men det kræver, at butikkerne med de utilfredse ejere og udenbys politikere lige får tørt deres øjne og spist deres kiks i forhold til at møde nye trafikformer i København.

PS! Retfærdigvis skal det nævnes, at butikken Importøren i øvrigt leverer en venlig og professionel kundeservice.

LÆS OGSÅ: MYTEN OM BUSSLUSEN

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *