Forskere fra RUC foreslår ny dansk solcelleproduktion

Professor Poul Erik Hansen og lektor Torben Lund – begge fra Institut for Natur, Systemer og Modeller (RUC) – har spottet et space.

På den ene side vil vi gerne have mere solcelle-energi – pt. henter vi i Danmark kun 3 promille fra solceller. Men vi har ikke en egentlig solcelleproduktion til bygningsbrug, så vi er nødt til at importere alle solcellemoduler, der bruges i de installerede anlæg. Så flere solcelle-anlæg er godt for miljøet, men skidt for samfundsøkonomien.

Løsningen kan være farvestofsolceller. Sammenlignet med siliciumsolceller har farvestofsolceller en række fordele. De

  • er billige at fremstille
  • kan nemt indbygges i f.eks. facader og vinduer
  • kan på samme tid afskærme for sollys, altså virke som persienner

Hansen og Lund foreslår, at der bliver sat gang i en dansk solcelleproduktion:

– Danmark kan måske komme med på solcellevognen ved at producere farvestofsolceller, som er relativt enkle at fremstille, egner sig godt til vores lysmængde, og hvor udvikling stadig er i sin vorden. Dertil kommer, at etablering af fabrikation af farvestofceller kun koster en tiendedel af, hvad der skal investeres for at lave silicium-solceller (Hansen og Lund, Politiken, 17. februar 2013).

Arkitektskolen i Århus er på banen, og på RUC har de etableret et bygningsintegreret farvestofbaseret solcelleanlæg i forbindelse med et nyt laboratoriebyggeri.

Kilde: Politiken, 17. februar 2013

VIDEODen schweiziske kemiker Michael Grätzel fortæller om farvestofsolceller – i dag også kendt som Grätzel-celler

JEG TÆNKER: Hvis de herrer Hansen og Lund fra RUC har ret, kunne der være en forretningsmulighed her… Eller er kæden hoppet af et sted i den stærke sommersol på Marbjerg Mark, RUC?

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *