Socialt iværksætteri: Hvor finder vi den nye Grundtvig?

DANSIC har inviteret mig og en række andre til at drøfte socialt iværksætteri ved den årlige konference. Vi skal bl.a. drøfte disse tre spørgsmål, som jeg har reflekteret lidt over:

1. Hvorfor er der stadigvæk relativt få iværksætterorganisationer der aktivt fokuserer på socialt iværksætteri, og hvilken forestilling om socialt iværksætteri ligger til grund for dette manglende fokus?
Alle studerende med en idé er velkomne hos CSE. Det gælder CBS-studerende og det gælder studerende fra andre videregående uddannelser. Jeg synes det er lidt noget pjat – og muligvis en tautologi – at tale om socialt iværksætteri, for al iværksætteri tager udgangspunkt i en social virkelighed. Der findes måske asociale, men ikke ikke-sociale iværksættere. Vi kan måske i stedet tale om, at iværksætteriet er blevet mere socialt de senere år. Jeg oplever, at moderne iværksættere – startups – tager udgangspunkt i noget i virkeligheden, der ikke virker. Finder en løsning, prøver den af til den virker og finder frem til den rette forretningsmodel. Jeg tror, det er i startup-miljøet, vi skal finde den nye Dalgas, Grundtvig og Grevinde Danner.

2. Hvordan kan private virksomheder inkorporere det sociale formål i deres virke?
Som nystartet iværksætter behøver man ikke nødvendigvis lave de samme ti fejl, som andre har lavet før én. I stedet kan man spørge folk med brancheerfaring, om de vil mødes og drøfte et par spørgsmål over en kop kaffe. Man kan i det hele taget søge mod folk, der har gået noget af vejen før. Dermed springer man de første, banale fejl over og man lærer omkostningsfrit fra andres fejl. Derfra kan man så lave egne fejl, når man går glad ud af nye veje. Men hvordan kommer man så lige i kontakt med de her folk, når man ikke kender dem? Det er ærligt talt vanskeligt. I særdeleshed når man ikke ved, hvad vejen bringer og  hvad man ikke ved. Her kan en mellemmand – en matchmaker – yde en uvurderlig hjælp. En person, der lytter til vedkommendes udfordringer og derfra sætter ham i kontakt med folk, der kan hjælpe på rette vej. Jeg tænker, at repræsentanter for det etablerede erhvervsliv med fordel kan organisere et matchmaker-program – gerne landsdækkende – hvor erfarne erhvervsfolk stiller op til at give et råd med på vejen. De etablerede virksomheder og deres ansatte kan helt sikkert gøre en stor forskel her. De kan på fineste vis række ud til alle, der foreslår nye veje at gå, men som ikke har gået vejen før. Til fordel for begge parter.

3. Hvordan kan man støtte sociale iværksættere, og hvilken rolle kan iværksætterorganisationer spille i denne henseende?
Såkaldt sociale iværksættere drømmer om at skabe en bedre verden at bo i. Der er ofte tale om store, vidtløftige visioner, som med fordel kan tages lidt på jorden. På CSE giver vi alle studerende med en idé mulighed for at teste ideen af og tage den fra drøm til virkelighed.

Vi ses hos Dansic kl. 13.00 – 15.45 under teamet “Fra iværksætteri til socialt iværksætteri”
www.dansic.org / #Dansic14

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *